Temat: Jestem dorosłym............

Jestem dorosłym dzieckiem alkoholików.I jakie to ma znaczenie?Nie było miłości, opieki,bieda i głód.Tudno jest zapomnieć lata dzieciństwa.Jednak życie toczy się dalej.Ja nie umiem pić.Mój organizm nie przejął genów rodziców alkoholików.Może tylko to ,że pozostała niechęć i uraza do ludzi pijących.Nie wiem czy potrafię im pomagać.Nienawidzę alkoholików i narkomanów.Rozumiem,że to jest jakiś rodzaj choroby uzależniającej ale ja omijam ich.

2

Odp: Jestem dorosłym............

Czy chodzisz na jakąś terapię? Może czas zmienić swoje życie, może nie zapomnieć, bo takiej choroby nie da się zapomnieć zarówno przez osoby, które na nią chorują jak i przez współuzależnionych, ale może własnie należy iść tym "dobrym" śladem i starać się zmienić siebie i swoje podejście do alkoholu. Wówczas radykalnie zmieni się cała sytuacja w domu.
Pomyśl nad tym...

3

witaj..przyznam szczerze...ze nie jestem do konca pewna ...jak ,co napisac(robie to pierwszy raz...)
Mieszkam w UK,generalnie 2rok.Mam 23 lata...do tej pory myslalam ,ze jakos sobie radze,ze jestem PONAD-podobnie jak Ty,utworyla sie we mnie jakas wewnetrzna blokada,czy ...instynkt samozachowawczy;pewnie zgodzisz sie ze mna-jest cos takiego-taki cholera wie skad wewn marker tego co ...dobre,co zle(wzglednie)i jakis taki ...bunt przeciw temu co bylo-tym zlym ...wzorcom?
Zastanawiam sie czy jestes jeszcze??????jesli tak-daj znak,pociagniemy temat...i zastanawiam sie jak tam sobie radzisz.pozdrowka z ...uk wink

4

osobiście nie jestem DDA, ale interesuje mnie ten problem. ostatnimi czasy w radiu Euro w "zostaw wiadomość'' jest szereg dyskusji na ten temat, zachęcam do posłuchania.

5

Motylku powiem Ci z własnego doświadczenia ,że warto podać się terapii mnie też długo się wydawała się że pomocy potrzebuje mój ojciec który pije mama która na to pozwala i młodszy brat którego trzeba ochronić dopuki mi nie uświadomili w mojej szkole policealne dla pracowników socjalnych tak zwyczajnie zajęciami programowym ,ze dopuki nie pomoge sobie nie pomoge ani najblizszym ani nikomu innemu w tejchwili mineło już rok i 4 miesiące od kąd skończyłam terapie dda i wiem ,ze było warto

Z natury bardzo ciepła czasem moje oczy tracą blask ale zawsze mam kogoś kto roznieci w nich ogień!!!!!!!!!!

6

A czy myślicie, że DDA nie mogą sobie sami poradzić z tym wszystkim? Jeśli nie ma na to sznsy to gdzie szukać pomocy?

Jestem dziełem tych, którzy mnie kochali i tych, którzy odmówili mi miłości

7

Jesteś pewna, że nie ma szansy? To chyba zalezy od ciebie.

"Ludzkie istnienie musi być pewnego rodzaju błędem."

8

nie chodzi o to, że nie mam szansy, tylko o to, czy sama dam radę.

Jestem dziełem tych, którzy mnie kochali i tych, którzy odmówili mi miłości