1

Temat: ciąża

w tym wontku mozemy pisac o wszystkim co jej dotyczy.
ja mam pytanie- czy podstawowe badanie krwi moze wykazac ze bede miala dziecko?

Odp: ciąża

Ciążę można potwierdzić poprzez badanie krwi na obecność gonadotropiny kosmówkowej (hCG). Według generalnej zasady każdy poziom hCG w surowicy krwi poniżej 5 mIU/ml (5 IU/L) uznawany jest jako wynik negatywny, przeczący ciąży. Rezultat powyżej 25 mIU/ml (25 IU/L) rozpatrywany jest jako pozytywny, oznaczający ciążę. Ponieważ hCG zaczyna być wydzielane od ok. 1-2 dni po zagnieżdżeniu w macicy, nie ma większego sensu wykonywać testów przed 10-12 dniem po jajeczkowaniu.
Wiem również, że w ciąży dochodzi do wzrostu OB, ale dochodzi do niego także w innych warunkach jak np. stany zapalne, niedokrwistość, choroby tarczycy itd., więc nie jest to jednoznaczne i nie warto się na tym opierać. Najlepiej zgłosić się po prostu do lekarza ginekologa, by on to stwierdził lub wykonać test ciążowy.

3

po jakim czasie od nie wystapienia okresu powinno zrobic sie test?

4

Po siedmiu dniach od stosunku podobno da się już wykryć ciążę. Robiłam test ciążowy 2 razy w życiu i to były chyba jedne z najbardziej stresujacych chwil w moim życiu tongue

"Ludzkie istnienie musi być pewnego rodzaju błędem."

5

ja sie zabzpieczam i niby nic nie powinno byc, jednak jest przewie 2 tyg spoznienia...

6

Wiesz dobrze dlaczego może tak być. Chyba nie masz wagi w normie?

7

nie mam ale mam organizm przystosowany. mialam okres nawet kiedy bmi mialam ponizej 15. teraz mam 17,5,wiec to na pewno nie to

8

to zrób test, nic nie stracisz.

Nie możesz mówić, że "twój organizm jest przystosowany..." - organizm do ekstremalnych warunków rzeczywiście się przystosowuje, ale tylko na jakiś czas, później organizm się buntuje i pojawiają się konsekwencje. Uprawiasz seks, więc zakładam, że jesteś kobietą dorosłą, a u kobiety dorosłej BMI powinno mieścić się w granicach 20-25 - ty masz 17,5...

10

u kobiety dorosłej BMI powinno mieścić się w granicach 20-25

Nie przesadzajmy wink norma jest chyba od 18-18,5?? bo z tego co podałaś wynika, że teraz po odchudzeniu sie mam niedowage tongue (mam 19,7 i nie wygladam ani troche chudo)

11

Agnieszka psycholog napisał/a:

Nie możesz mówić, że "twój organizm jest przystosowany..." - organizm do ekstremalnych warunków rzeczywiście się przystosowuje, ale tylko na jakiś czas, później organizm się buntuje i pojawiają się konsekwencje. Uprawiasz seks, więc zakładam, że jesteś kobietą dorosłą, a u kobiety dorosłej BMI powinno mieścić się w granicach 20-25 - ty masz 17,5...

bmi jest kwestia umowna, kazdy org jest inny a ja wiem jaki pod tym katem jest moj.
a o tym jak sztuczne i sliskie sa te granice swiadczy to co mowi agnieszka. rozne zrodla podaja rozne info. ja znam wersje ze dolna granica to 18,5.
od 4 lat mam bmi ponizej 18 i miesiaczkuje wiec ta hipoteza odpada

12

1 kreska bogu dzieki...

13

to przejdź się do ginekologa, jeśli jeszcze przez 2-3 tygodnie nie dostaniesz miesiaczki