Temat: ciąża
w tym wontku mozemy pisac o wszystkim co jej dotyczy.
ja mam pytanie- czy podstawowe badanie krwi moze wykazac ze bede miala dziecko?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Działając od 10 lat, zapewniamy wysokiej klasy leczenie rozmaitych zaburzeń psychicznych.
Więcej informacji na stronie.Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
w tym wontku mozemy pisac o wszystkim co jej dotyczy.
ja mam pytanie- czy podstawowe badanie krwi moze wykazac ze bede miala dziecko?
Ciążę można potwierdzić poprzez badanie krwi na obecność gonadotropiny kosmówkowej (hCG). Według generalnej zasady każdy poziom hCG w surowicy krwi poniżej 5 mIU/ml (5 IU/L) uznawany jest jako wynik negatywny, przeczący ciąży. Rezultat powyżej 25 mIU/ml (25 IU/L) rozpatrywany jest jako pozytywny, oznaczający ciążę. Ponieważ hCG zaczyna być wydzielane od ok. 1-2 dni po zagnieżdżeniu w macicy, nie ma większego sensu wykonywać testów przed 10-12 dniem po jajeczkowaniu.
Wiem również, że w ciąży dochodzi do wzrostu OB, ale dochodzi do niego także w innych warunkach jak np. stany zapalne, niedokrwistość, choroby tarczycy itd., więc nie jest to jednoznaczne i nie warto się na tym opierać. Najlepiej zgłosić się po prostu do lekarza ginekologa, by on to stwierdził lub wykonać test ciążowy.
po jakim czasie od nie wystapienia okresu powinno zrobic sie test?
Po siedmiu dniach od stosunku podobno da się już wykryć ciążę. Robiłam test ciążowy 2 razy w życiu i to były chyba jedne z najbardziej stresujacych chwil w moim życiu ![]()
ja sie zabzpieczam i niby nic nie powinno byc, jednak jest przewie 2 tyg spoznienia...
Wiesz dobrze dlaczego może tak być. Chyba nie masz wagi w normie?
nie mam ale mam organizm przystosowany. mialam okres nawet kiedy bmi mialam ponizej 15. teraz mam 17,5,wiec to na pewno nie to
to zrób test, nic nie stracisz.
Nie możesz mówić, że "twój organizm jest przystosowany..." - organizm do ekstremalnych warunków rzeczywiście się przystosowuje, ale tylko na jakiś czas, później organizm się buntuje i pojawiają się konsekwencje. Uprawiasz seks, więc zakładam, że jesteś kobietą dorosłą, a u kobiety dorosłej BMI powinno mieścić się w granicach 20-25 - ty masz 17,5...
u kobiety dorosłej BMI powinno mieścić się w granicach 20-25
Nie przesadzajmy
norma jest chyba od 18-18,5?? bo z tego co podałaś wynika, że teraz po odchudzeniu sie mam niedowage
(mam 19,7 i nie wygladam ani troche chudo)
Nie możesz mówić, że "twój organizm jest przystosowany..." - organizm do ekstremalnych warunków rzeczywiście się przystosowuje, ale tylko na jakiś czas, później organizm się buntuje i pojawiają się konsekwencje. Uprawiasz seks, więc zakładam, że jesteś kobietą dorosłą, a u kobiety dorosłej BMI powinno mieścić się w granicach 20-25 - ty masz 17,5...
bmi jest kwestia umowna, kazdy org jest inny a ja wiem jaki pod tym katem jest moj.
a o tym jak sztuczne i sliskie sa te granice swiadczy to co mowi agnieszka. rozne zrodla podaja rozne info. ja znam wersje ze dolna granica to 18,5.
od 4 lat mam bmi ponizej 18 i miesiaczkuje wiec ta hipoteza odpada
1 kreska bogu dzieki...
to przejdź się do ginekologa, jeśli jeszcze przez 2-3 tygodnie nie dostaniesz miesiaczki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź