Temat: czy to może być borderline?

Hej, nowa na forum.
Czyli samodiagnoza odpada? Co jesli widze sie w wielu objawach Borderline? Leczyłam się ponad rok na depresje poporodową, z niby dobrym skutkiem, ponad pół roku nie biorę leków, ale coś jest nie tak. Bardzo nie chcę wracać na leki, ale widzę, że coś jest nie tak. Cały czas myślę że ja czegoś nie potrafię zrobić żeby zacząć żyć normalnie. Pracuję nad sobą, ale skutki są małe. To nie jest depresja, bo mam momenty absolutnego uskrzydlenia. Czasem czuję że jestem zupełnie normalna, a czasem nie. Jestem pod opieką psychiatryczną po depresji, nie wspominałam lekarzowi o moich podejrzeniach. W sumie wie on o mnie tyle i le zdarzyło się odkąd mam dziecko, nigdy nie mówiłam mu o tym co było zanim urodziłam, a działo się. Próby S, samookaleczenia, nałogi, ale cały czas na powierzchni dzięki jakiemuś rozsądkowi, instynktowi samozachowawczemu. Myśli samobójcze towarzyszą mi od podstawówki, to nie może być wieloletnia depresja.
Poza tym utrudnione kontakty z ludźmi, bardzo wąskie grono przyjaciół. Męczę się sama ze sobą, myśląc co tu jeszcze zrobić. Nigdy nie utonęłam w niczym konkretnym, żadnym nałogu, tylko jakby przechodzenie z jednego w drugi. Zaliczyłam picie, lekkie narkotyki, kompulsywne jedzenie i seks. Czy to może być Border line?

2

Odp: czy to może być borderline?

Hej. Wydzieliłam twój post na osobny temat, zeby bylo przejrzyściej wink

Masz racje, autodiagnoza odpada. wink Jeśli widzisz w sobie objawy borderline, to najprościej byłoby, gdybyś przedstawiła je swojemu psychiatrze. Nic dziwnego, że postawił ci diagnozę, do której nie jesteś przekonana, skoro nie powiedziałaś mu wszystkiego. spróbuj mu zaufać i powiedz wszystko, co wydaje ci się, że powinien wiedzieć.
Ja też podejrzewałam u siebie borderline, podobnie jak mój pierwszy lekarz, ale on szybko się z tego podejrzenia wycofał po wiekszym zaglebieniu w ten temat. Jednak moje podejrzenie zostało i jak sie okazało moja druga psychiatra postawiła mi diagnozę borderline. Ona tez stiwerdziła, że 8 lat to za dużo jak na jedną depresję i to nie może być tylko to. Rozpoznała u mnie szereg obajwów borderline i dopiero wtedy postawiła mi diagnozę.

"Ludzkie istnienie musi być pewnego rodzaju błędem."

3

March-ewka diagnoze moze dac tylko psychiatra, czesto popiera ja licznymi testami ( ja mialam je gdy lezalam na zamknietym) Borderline sie potwierdzilo, m.in
Moja poprzednia psychiatra wystawila diagnoze CHAD, wiec i tak borderline to zbawienie.

Trzymaj sie

4

abstrahujac od tego co zostalo powiedziane wczeczniej odnosnie absolutnego odrzucenia autodiagnozy....
zabureznia osobowosci to sliski temat. badzo trudny do zdiagnozowania. diagnoza moze trwac miesiacami i tworzy sie w trakcie terapii wiec jedyny sposob na poznanie odpowiedzi na pytanie to przywitac sie z terapeuta